Sudionici ovog skupa su predstavnici regionalnih radiodifuznih organizacija (mrežni operatori za odašiljanje radijskih i televizijskih programa), predstavnici regulatornih agencija u području elektroničkih komunikacija, predstavnici proizvođača opreme iz cijelog odašiljačkog lanca od procesne opreme preko opreme za distribuciju signala pa do odašiljača, antena i infrastrukture, sistem integratori i distributeri opreme te gosti iz znanstvenih institucija (fakulteti i instituti) i međunarodnih institucija i organizacija povezanih s odašiljanjem radijskih i televizijskih programa (EBU, ITU, Broadcast Networks Europe, DVB, WorldDAB).

Od prve MBT konferencije održane u Makedoniji prije 15 godina dogodile su se značajne tehnološke promjene na području radiodifuzije. Gotovo sve zemlje regije su prešle na digitalno odašiljanje televizije. Prva digitalna dividenda (pojas 800 MHz) je uglavnom već dodijeljena mobilnim operatorima, druga digitalna dividenda (pojas 700 MHz) je usklađena na nivou Europe i počela je dodjela, a za očekivati je i skoro pokretanje rasprava o budućoj uporabi preostalog dijela UHF spektra tradicionalno namijenjenog za zemaljsko odašiljanje TV programa. Zemaljsko odašiljanje radija je još uvijek pretežno analogno, ali se i ovdje posljednjih godina događaju bitne promjene uvođenjem nove digitalne platforme (DAB+). DAB+ se nametnuo kao dominantna platforma za zemaljsko odašiljanje radijskih programa u Europi. Većina europskih zemalja ima u uporabi DAB+ sustav u komercijalnom ili barem testnom radu, a 2017. godine krenula su i prva gašenja analognih FM mreža u Norveškoj na nacionalnoj razini. Osim toga, mijenja se i način gledanja televizije i slušanja radija. Nelinearna TV i radio imaju sve veći udio pogotovo kod mlađe populacije, a internetski servisi za slušanje glazbe, IPTV, IP radio, OTT servisi te novi igrači na tržištu kao što su YouTube, Apple TV, Amazon TV, Netflix i dr. sve više utječu na tradicionalni način proizvodnje i distribucije radijskih i televizijskih programa. Sve to zahtijeva od radiodifuznih organizacija da se mijenjaju i prilagođavaju ne samo u tehnološkom već i u organizacijskom pogledu, ali i u načinu razmišljanja i pogleda u budućnost.

MBT konferencija je od izuzetne važnosti za radiodifuzne organizacije jer omogućuje da kroz razmjenu iskustava, planova i ideja, prezentacije novih tehnologija i opreme lakše definiraju viziju daljnjeg vlastitog održivog poslovanja.

Glavne tematske cjeline MBT2018 konferencije su budućnost zemaljskog odašiljanja radija i televizije (Broadcasting), digitalni radio DAB+ kao nova dodatna platforma, novi servisi i usluge kao što su OTT, HbbTV te nova područja i mogućnosti za razvoj poslovanja radiodifuznih organizacija (IoT, PMR, PPDR, 5G, …).

Broj sudionika, kao i broj zemalja iz kojih dolaze, iz godine u godinu raste pa se na MBT2018 očekuje preko 150 sudionika iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Moldavije, Slovačke, Ukrajine i drugih zemalja. Osim konferencije, proizvođačima opreme kao i drugim zainteresiranim sudionicima na raspolaganju je izložbeni prostor u hotelu na kojem će moći izložiti i prezentirati svoju opremu i usluge dok će društvena i druga neformalna događanja tijekom cijele ove konferencije svim sudionicima omogućiti razmjenu iskustava, ideja i razmišljanja.