Vodice

Vodice su grad i luka smještene na sjeverozapadnom kraju Šibenskog kanala. Udaljene su 11 kilometara od Šibenika, centra Šibensko-kninske županije. Predstavljaju turističko središte s bogatom i raznolikom kulturnom, povijesnom i gastronomskom ponudom. Nastanak Vodica vezan je uz početak gradnje crkve Sv. Križa kraj današnjeg hotela Punta, 1402. godine kada se i prvi put u pisanom tragu spominje ime Vodice.

Do kraja 19. stoljeća Vodice su izvozile pitku vodu te su se razvile upravo na ovom mjestu zahvaljujući bunarima s bočatom vodom. U blizini Vodica možete posjetiti razne prirodne ljepote i kulturne znamenitosti. Izdvojili bismo otok Prvić, Nacionalni park Krka, Nacionalni park Kornati i Grad Šibenik.

Otok Prvić

U Prvić Luci na otoku Prviću možete posjetiti Memorijalni centar Faust Vrančić. Centar je posvećen prvom hrvatskom leksikografu, velikom izumitelju i biskupu Faustu Vrančiću. Iz zbirke modela njegovih izuma i najznačajnijih djela istaknuli bismo crtež homo volans (leteći čovjek), prvi tiskani prikaz leta padobranom u povijesti.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka smješten je na području Šibensko-kninske županije. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Nacionalni park obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.

Najposjećeniji dijelovi Nacionalnog parka Krka su Skradinski buk i Roški slap. Skradinski buk je jedna od najpoznatijih hrvatskih prirodnih ljepota, a čine ga sedrene kaskade, otoci i jezera.

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati čini veći dio Kornatskog akvatorija, a nacionalnim parkom proglašen je 1980. godine.

Nacionalni park broji 89 otoka raspoređenih u dvije otočne skupine Kornatski i Pučanski niz. Rasprostire se na površini od oko 320 km² i uključuje oko 150 kopnenih, stalno ili povremeno nadmorskih jedinica te čini čak 12% svih otoka hrvatskog Jadrana.

Na najduljem otoku Kornatu nalazi se 34 metra duga špilja Stiniva i najviši vrh Metlina visine 237 metara koji je ujedno i najviši vrh otočja.

Grad Šibenik

Grad Šibenik smjestio se na srednjem Jadranu, u zaljevu u koji utječe rijeka Krka, jedna od najljepših hrvatskih kraških rijeka. Kanal Sv. Ante povezuje šibensku luku s otvorenim morem, a na ulazu u kanal smjestila se renesansna tvrđava Sv. Nikole.

Tvrđava svetog Nikole, jedna od četiriju (Tvrđava Sv. Mihovila, Tvrđava Sv. Ivana i Tvrđava Šubićevac) u Šibeniku izgrađena je u 16. stoljeću radi obrane od turske najezde s mora na ulazu u šibenski kanal Sv. Ante. U UNESCO-ov popis svjetske baštine godine upisana je 9. srpnja 2017. godine. Jedinstvena je to građevina sazidana prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichellea i jedna je od najjačih fortifikacijskih utvrda na Jadranu.

Građevina koju uz tvrđave valja posjetiti je zasigurno i katedrala Sv. Jakova. Izgrađena je 1431. godine u potpunosti od kamena bez korištenja ikakvog vezivnog materijala. Katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.


Izvor: TZ grada Vodica